Ga na waar winst te behalen valt
Allereerst is het belangrijk om in je woning te kijken waar nog geen of slechte isolatie zit. Dit zijn de plekken waar de warmte snel naar buiten ontsnapt. Je kunt dit bijvoorbeeld checken door zelf te kijken waar de warmte makkelijk vertrekt en de kou makkelijk binnendringt, met een warmtecamera die precies kan meten waar de meeste warmte naar buiten lekt of door een isolatie-zelfscan te doen.
Onderzoek de kosten
Er komen natuurlijk ook kosten bij kijken. Daarom is het belangrijk om in kaart te brengen wat die kosten zijn. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden tot (deel)vergoeding van jouw isolatie. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Rijksoverheid, waar je kunt kijken of je in aanmerking komt voor subsidie.
Kies jouw soort isolatie
Nu is het tijd om te kiezen welke soort isolatie past bij jouw situatie. Welk type isolatie je nodig hebt hangt af van de plek van de isolatie en het soort materiaal dat zich daar bevindt. Spouwmuurisolatie is een voor de hand liggende soort, die vaak in reguliere huishoudens wordt toegepast. Deze heeft namelijk een hoge isolatiewaarde en is snel terugverdiend.
Breng de isolatie aan
Wanneer je weet welk type isolatie je nodig hebt, kun je aan de slag met het isoleren. Je kunt hiervoor uiteraard de handen zelf uit de mouwen steken, of het laten doen door een specialist. Er zijn namelijk genoeg professionals die de klus graag voor je uit handen nemen. Hoe je dat wil aanpakken, ligt helemaal bij jou!
Ventilatie is belangrijk
Houd er rekening mee dat er goed geventileerd moet worden. Om te voorkomen dat er vocht ontstaat is ventilatie van groot belang. Droge lucht is sneller warm dan vochtige lucht, waardoor je dus meer energie bespaart wanneer de lucht droog is.