5 manieren om geld te besparen met duurzaamheid

Het is geen nieuws meer dat veel prijzen gestegen zijn. Energie- en waterrekeningen, boodschappen, benzine en meer: het zijn grote kostenposten in onze levens. Omdat veel dingen nu duurder zijn, is het belangrijk om te kijken waar nog wat te besparen valt. Hoe mooi is het als je kunt besparen terwijl je ook nog eens het milieu helpt? Hier lees je 5 manieren om geld te besparen én duurzaam bezig te zijn.

1. Investeer in een warmtepomp

Een warmtepomp trekt warmte uit de omgeving en gebruikt deze om jouw woning te verwarmen. Je maakt hierbij (bijna) geen gebruik meer van aardgas. Warmtepompen werken namelijk op elektriciteit. Je kunt je gasverbruik op deze manier tot zo’n 75% verminderen, wat natuurlijk enorm scheelt in de rekeningen. Het aanschaffen van een warmtepomp is ook nog eens een investering in jouw woning. Jouw woning gaat namelijk tot wel 2 energie labels omhoog! Dankzij alle voordelen bespaar je dus enorm veel geld en energie. Verder verdien je de warmtepomp binnen 6 tot 8 jaar al terug, en zijn er mogelijkheden voor de financiering. Zo kun je als werknemer profiteren van je werknemersvoordelen via Warmtepomp van de Zaak. Ben je zelfstandige of wil je de aanschaf niet doen via jouw werkgever, kun je terecht bij Hybride Gigant, waar je eventueel gebruik kunt maken van subsidiemogelijkheden.

2. Gebruik je lampen slim

We laten allemaal wel eens per ongeluk een lamp aan staan, of we laten hem branden terwijl dat niet eens per se nodig is. Door wat kleine veranderingen toe te passen in de manier waarop jij jouw lampen in huis gebruikt, kun je heel wat geld besparen én duurzaam bezig zijn. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om een lamp uit te zetten direct wanneer je een ruimte verlaat, maak overdag vooral gebruik van het daglicht in huis en maak het ’s avonds gezellig met andere lichtbronnen zoals (LED) kaarsen. LED verlichting is sowieso een hele goede manier om te besparen. Het wordt daarom ook aangeraden om al jouw gloei- en halogeenlampen te vervangen door LED lampen.

3. Schaf zonnepanelen aan

Zonnepanelen wekken energie voor jou op. Zo verbruik je dus minder energie van het energienetwerk, en dat is terug te zien in jouw energierekeningen. Je kunt zelfs geld terugvragen aan jouw energieleverancier als je minder energie verbruikt dan je opwekt! Met zonnepanelen op jouw woning draag je ook bij aan de vermindering van CO2-uitstoot, waarmee het milieu dus enorm wordt geholpen.

4. Laat de auto wat vaker staan

Mocht je een auto hebben, is het soms goed om bewuster stil te staan bij je autogebruik. Er zijn namelijk een hoop alternatieven in vervoer waarmee je minder CO2-uitstoot én geld bespaart. Zo kun je voor langere ritten bijvoorbeeld het openbaar vervoer wat vaker nemen, meer gaan carpoolen of elektrisch gaan rijden. Voor kortere afstanden kun je ook de fiets pakken of een stukje lopen. Natuurlijk alleen als dat wel mogelijk is.

5. Gebruik een kokend water kraan

Met een kokend water kraan bespaar je enorm veel water. Dit besparen zorgt er natuurlijk voor dat jouw rekeningen omlaag gaan, maar ook dat er geen water wordt verspild. Een kokend water kraan zorgt er namelijk voor dat je direct jouw gewenste hoeveelheid kokend water kunt tappen. Wanneer je een waterkoker gebruikt, tap je eigenlijk altijd teveel water. Een waterkoker verbruikt daarom op jaarbasis meer water dan een kokend water kraan. Wel ligt het energieverbruik van een kokend water kraan wat hoger dan dat van een waterkoker, maar in combinatie met zonnepanelen loop je daar dus niet meer tegenaan!

Er zijn dus veel verschillende manieren waarop je duurzaam geld kunt besparen. Welke vorm van duurzaam besparen bij jou past, is natuurlijk geheel persoonlijk. Je kunt bij ons altijd terecht voor advies op maat, zodat je zeker weet dat jij bespaart op de meest optimale manier voor jou!